Deride oluşan yüzeysel enfeksiyonlara, mantar hastalığı adı verilmektedir. İnsanlarda sık karşılaşılan hastalık, evcil hayvanlar başta olmak üzere diğer canlılarda da görülmektedir. Enfeksiyon, Microsporum adı verilen bir bakteri topluluğu aracılığıyla deriye nüfuz etmektedir.

Hayvanlarda mantar enfeksiyonu, farklı sebeplerle oraya çıkabilmektedir. Yetersiz beslenme, mantar enfeksiyonunun temel nedenlerinden biridir.

Özellikle vitamin bakımından eksik bir beslenme düzeni, hayvanlarda mantar hastalığına neden olmaktadır. Bir diğer neden ise hormon tedavisidir.

Kedi ve köpekler için geliştirilen hormon tedavisi, çoğu zaman mantar enfeksiyonuna sebebiyet vermektedir. Ayrıca yoğun stres düzeyi de hayvan derisinde mantar oluşumuna neden olmaktadır.

Hayvanlarda Görülen Mantar Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyona bağlı kıl dökülmesi sorunu, hayvanlarda mantar oluşumunun ilk belirtilerindendir.

Bir diğer belirti ise belli noktalarda yaşanan pullanmalardır. Kıl köklerinin yoğun olduğu bölgelerde daha çok pullanma gözlemlenmektedir.

Deride döküntü, hayvanlarda mantar hastalığının belirtileri arasındadır. Kaşıntı ile başlayan döküntüler, yer yer yara oluşumlarına da neden olabilmektedir.

Son olarak hayvanlarda görülen huzursuzluk ve stres yoğunluğu da mantar hastalığının habercileridir.

Hayvanlarda Mantar Hastalığının Gelişim Süreci

Deriye nüfuz eden bakteriler, iki gün içerisinde kıl köklerine yerleşmektedir. Hastalığın başlangıç aşaması, kıl köklerinde kaşıntılı ataklar şeklinde kendini gösterebilmektedir.

Başlangıç aşamasında olan canlılar, kendilerini huzursuz ve stres altında hissedeceklerdir.

Bir sonraki aşamada ise kıl köklerinde apse benzeri yumrular oraya çıkmaktadır. Kılların çabuk kırılması ve dökülmeye başlaması, ikincil aşamanın sık görülen özelliklerindendir.

Hastalığın yerleştiği bölge, kırmızı bir yuvarlak şeklinde gözle görülebilmektedir.

Son aşama, yayılma ve bulaşma riskinin zirve yaptığı dönemdir.

Mantar hastalığına bağlı komplikasyonlar artar ve hayvanların vücut dirençlerinde azalmalar gözlemlenir.

Depresif ve saldırgan hareketlerde ortaya çıkabilmektedir.

Hayvanlarda Mantar Hastalığının Tedavi Süreci

Hayvanlarda görülen mantar hastalığının tedavisi mümkündür. Önemli olan, hastalığın teşhisinin erken konulması ve derhal bir hekime başvurulmasıdır.

Uzman hekim tarafından mantar enfeksiyonu tanısı konulan hayvan için krem tedavisine başlanmaktadır.

Kullanılan ilacın içeriği, enfeksiyonun ilerleme durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Son evrede tanı koyulan canlılar için tedavi süreci zor ve zahmetli olurken başlangıç aşamasında olan mantar enfeksiyonu, hafif kremler ile tedavi edilebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir